DRONTEN – De gemeente Dronten werkt voor mensen die recht hebben op huishoudelijke hulp met een ‘resultaatgerichte indicatie’. Dat betekent dat het resultaat van de werkzaamheden wordt omschreven en niet het aantal uren dat daarvoor nodig is. In onze zomerenquête vragen wij welke methode uw voorkeur heeft.
Gesteund door de lokale SP heeft Gerrie Segveld het gemeentelijke beleid recentelijk aangevochten. Ze werd door de rechter in het gelijk gesteld, maar wethouder Peter van Bergen (Leefbaar Dronten) zag er geen reden in om het beleid aan te passen.
Goede oplossing
„Het resultaatgericht indiceren is voor de meeste inwoners die huishoudelijke hulp ontvangen een goede oplossing", zei de gemeente naar aanleiding van de uitspraak van de rechter.
„Het huidige beleid biedt de ruimte om aan mensen met een duidelijk afwijkende of verhoogde ondersteuningsvraag maatwerk te bieden, ook in de te leveren uren.”
Schoon en leefbaar
De gemeente hanteert bij haar indicatie het begrip ‘schoon en leefbaar’. De zorgaanbieder mag zelf invulling geven aan wanneer een huis ‘schoon en leefbaar’ is.
De rechter zette daar vraagtekens bij, omdat het de cliënten geen rechtszekerheid biedt. De zorgaanbieder wordt namelijk door de gemeente per persoon betaald, ongeacht het aantal uren dat wordt besteed aan de hulp voor die persoon.
De SP pleit ervoor om nauwkeuriger te omschrijven waaruit de huishoudelijke hulp moet bestaan. De partij zag de uitspraak van de rechter als een politieke overwinning en was teleurgesteld toen bleek dat B en W hun beleid niet gingen aanpassen.