DRONTEN - De rechtbank in Lelystad heeft vandaag de gemeente Dronten op de vingers getikt als het gaat om de huishoudelijke hulp. Het ging om een zaak van Gerrie Segveld (76) uit Dronten. Zij werd gesteund door de lokale SP en die partij gaat er van uit dat de gemeente nu haar hele systeem voor huishoudelijke hulp moet veranderen.
SP-fractievoorzitter Peter Duvekot is in de eerste plaats blij voor mevrouw Segveld: „Want die is hier al heel lang mee bezig.” Hij verwacht echter dat de uitspraak veel verder zal reiken: „Want heel kort door de bocht heeft de rechter gezegd dat het resultaatgericht indiceren niet meer mag”
Alles omgooien
Duvekot bespreekt op korte termijn hoe zijn fractie dit onderwerp op de politieke agenda gaat zetten: „Maar de gemeente Dronten zal in ieder geval ìets moeten doen. En het lijkt mij heel verstandig om alles om te gooien, om het hele systeem te veranderen.”
De fractievoorzitter ziet de uitspraak als een politieke overwinning voor de SP. Zijn partij pleit er al langer voor om nauwkeuriger te omschrijven waaruit de huishoudelijke hulp moet bestaan: „Daarom ben ik heel tevreden met deze uitspraak.”
Extra uren
De vrouw uit Dronten had de zaak aangespannen, omdat ze aandoeningen heeft, waardoor ze extra knoeit. Op grond daarvan meent ze aanspraak te mogen maken op extra uren huishoudelijke hulp. De gemeente Dronten wil sinds 2015 echter niet over uren praten. In de gemeentelijke regels staat dat cliënten recht hebben op een ‘schoon en leefbaar huis’.
In de regels staat niet hoeveel tijd er nodig is om dat resultaat te bereiken. De gemeente heeft de regels weliswaar een paar keer aangescherpt, maar nog steeds is het volgens de rechter onvoldoende helder wat er precies moet gebeuren in de woning van mevrouw Segveld.
Zorgaanbieder
De zorgaanbieder mag in de gemeente Dronten zelf invulling geven aan het begrip ‘schoon en leefbaar’. De rechter zet vraagtekens bij het feit dat de zorgaanbieder door de gemeente per persoon wordt betaald, ongeacht het aantal uren dat wordt besteed aan de hulp voor die persoon. Omdat de zorgaanbieder zelf invulling mag geven aan het begrip ‘schoon en leefbaar’, heeft mevrouw Segveld volgens de rechter geen rechtszekerheid.
De rechtbank concludeert dat niet kan worden vastgesteld of de vrouw ‘voldoende wordt gecompenseerd ten aanzien van haar beperkingen in haar zelfredzaamheid’. Ze is daarom in het gelijk gesteld. De gemeente Dronten moet binnen zes weken een nieuw besluit nemen. Ook moet de gemeente de proceskosten van ruim 1.500 euro betalen.