DRONTEN - Volgens het veiligheidsbeleid van de gemeente Dronten gaan jongeren op steeds jongere leeftijd drinken. De alcohol- en drugsproblematiek heeft hoge prioriteit in dat beleid. Toch zijn er het afgelopen jaar nul boetes uitgedeeld aan minderjarigen voor het kopen of drinken van alcohol. En de burgemeester heeft geen idee hoe dat kan.
Het ‘Integraal Veiligheidsbeleid 2016-2019’ van de gemeente Dronten laat er geen enkele twijfel over bestaan: alcohol is een groeiend probleem en het voorkomen van overmatig alcoholgebruik verdient hoge prioriteit.
Nul boetes
Het was dan ook logisch, dat Leo Broekhuis (GroenLinks) een link legde met de cijfers van het Centraal Justitieel Incasso Bureau. Daaruit blijkt dat er in heel Flevoland vorig jaar slechts twee boetes zijn opgelegd voor het kopen of drinken van alcohol door minderjarigen. In Dronten waren dat er zelfs nul.
,,Het is goed dat overmatig alcoholgebruik stevig wordt aangepakt, zowel uit de optiek van veiligheid als van gezondheid’’, aldus de heer Broekhuis, ,,De omvang en de impact van misbruik van alcohol zijn enorm, dat weten we allemaal. Je kunt niet genoeg doen om daartegen te acteren.’’
Handhaving hogere prioriteit
Het gemeentebestuur is het met hem eens, zo blijkt uit het veiligheidsplan, maar toch zijn er het afgelopen jaar nul boetes uitgedeeld. ,,Is de conclusie dat er in Dronten weinig op gehandhaafd wordt? Of is de conclusie dat het probleem er niet zo is?’’, wilde Broekhuis weten.
,,Daar moet ik het antwoord op schuldig blijven’’, antwoordde burgemeester Aat de Jonge, ,,Is het een gebrek aan aandacht? Heeft het geen prioriteit? Ik weet niet niet.’’
Meerpaaldagen
Een antwoord op de vraag van Broekhuis zou kunnen zijn, dat jongeren hun boetes 'afkopen' door een alcoholmatigingscursus te volgen bij het bureau Halt. Daarmee voorkomen zij dat ze een strafblad krijgen. Tijdens de Meerpaaldagen van vorig jaar gebeurde dat maar liefst 41 keer. Deze minderjarigen werden betrapt met alcohol, werden door hun ouders opgehaald en kregen geen boete.
Overigens heeft zich vorig jaar tijdens de Meerpaaldagen geen enkel geval van comazuipen voorgedaan. Dit in tegenstelling tot andere jaren.
Negatieve neveneffecten
Op papier heeft de strijd tegen alcoholmisbruik in Dronten een hoge prioriteit. Het gemeentelijk veiligheidsplan meldt: ,,In het uitgaansleven is alcohol een belangrijke factor. Helaas zijn de neveneffecten van alcoholgebruik soms negatief. Openlijk geweld, vernieling en (geluid) overlast komen regelmatig voor.''
Uit onderzoek van de GGD blijkt dat jongeren weliswaar minder drinken, maar wel op jongere leeftijd beginnen met alcohol: ,,Daarnaast maken jongeren zich in toenemende mate schuldig aan het drinken van veel alcohol in een hele korte periode ('coma-zuipen').''