DRONTEN - „Ik denk dat het helemaal goed gaat komen”, zegt Relinde Weil, voorzitter van de Raad van Bestuur van het St Jansdal Ziekenhuis over de zorg in de gemeente Dronten. Uitbreiding in Lelystad met spoedeisende hulp en acute kraamzorg is voorlopig echter niet aan de orde.
St Jansdal vierde zaterdag een feestje in verband met het 10-jarig bestaan van Polikliniek Dronten. Na de veranderingen in verband met het wegvallen van de MC Groep, werd de polikliniek bovendien officieel heropend. DeDrontenaar.nl sprak met Relinde Weil.
Open huis in de Polikliniek Dronten. Is dit een heuglijke dag voor St Jansdal?
Relinde Weil: „Jazeker! De polikliniek bestaat tien jaar. De start was indertijd heel spannend. Dat het is uitgegroeid tot zoiets moois en zoiets belangrijks voor Dronten, dat is heel fijn. Dat we hier tien jaar zijn en dat het ondanks alle onrust van het afgelopen half jaar gewoon heeft doorgedraaid, dat is ook fijn. Mooi dat patiënten hier blijven komen en dat medewerkers hier nog steeds met veel plezier werken.”
Was die onrust van het afgelopen jaar voor jullie een reden om er extra aandacht aan te geven?
„Nee hoor, we hebben gewoon ons jubileum. En elk feestje moet gevierd worden, dat is wel de moraal van het afgelopen half jaar.”
Hoe staat deze polikliniek er voor?
„Prima. Er is een groot aanbod van heel veel specialismen en dat loopt goed. De mensen komen hier graag en werken hier graag.”
Er is veel bezorgdheid over de zorg in Flevoland. Is St Jansdal tevreden over hoe het er nu bij staat?
„Laat ik het bij het ziekenhuis houden: ik ben heel tevreden over hoe de doorstart in Lelystad is gegaan. Eigenlijk boven verwachting goed. Het hele brede aanbod dat we daar beloofd hebben aan de bevolking van Flevoland, dat hebben we echt kunnen realiseren. Dat is heel fijn.”
Wat is de volgende stap?
„We willen het samen met alle andere zorgaanbieders in de regio nog veel beter maken. Daar wordt hard aan gewerkt. Er is veel overleg met huisartsen, met ouderenzorginstellingen, met thuiszorginstellingen en ik denk dat het helemaal goed gaat komen.”
Dat betekent dat het aanbod in Lelystad uitgebreid wordt?
„Zoals inmiddels wel bekend zijn we bezig om te kijken of we er een kort-verblijfafdeling kunnen maken. Dat betekent dat je ook weer een nachtje kunt overblijven in het ziekenhuis. En dat is natuurlijk een hele belangrijke stap.”
De zorg zit ‘m in deze regio vooral bij de acute kraamzorg en spoedeisende hulp. Zijn dat de volgende uitbreidingen?
„Dat is echt een ander verhaal, dat vereist weer hele andere dingen en gaat nu een stap te ver. Maar door kortdurend verblijf daar te creëren, kun je heel veel betekenen voor de bevolking; zeker als we dat ook nog doen samen met de ouderenzorginstellingen. Dan kun je voor nog veel meer dingen gewoon in Lelystad blijven.”