DRONTEN - „We zijn heel blij dat St Jansdal de zorg wil continueren en dat de polikliniek in Dronten gewoon open blijft.” Dat zei Wendy Lancée zaterdag bij het 10-jarig bestaan en de heropening van Polikliniek Dronten. De bezorgdheid over de ziekenhuiszorg blijft echter onverminderd: „Wij als huistartsen hopen uiteraard net als de bevolking op uitbreiding in de toekomst.”
Alle huisartsen in Biddinghuizen, Dronten en Swifterbant zijn verenigd in een stichting, die aandeelhouder is van Polikliniek Dronten. Wendy Lancée is voorzitter van deze stichting. In die functie was zij zaterdag aanwezig bij het feestje van de polikliniek. DeDrontenaar.nl sprak daar met de huisarts uit Swifterbant.
„Na het sluiten van de MC was er even wat zorg bij de bewoners”, zei u in uw korte toespraak. Was het woord ‘even’ een understatement?
Wendy Lancée: „Ja, dat is een understatement. Niet zozeer over de Polikliniek Dronten. Daar zijn eigenlijk nooit zorgen over geweest, omdat het een samenwerking was tussen de twee ziekenhuizen. De huisartsen zijn daar bij betrokken en wij wisten wel dat de polikliniek open zou blijven. Maar over het ziekenhuis hebben we natuurlijk wel degelijk zorgen gehad. Dat is ook breed uitgemeten.”
Wat is als het om het ziekenhuis gaat momenteel het standpunt van de huisartsen?
„Wij vinden dat je hier niet zonder ziekenhuiszorg kunt. Het gebied is dunbevolkt en de afstanden zijn enorm. We zijn blij dat St Jansdal uiteindelijk de partij is die het ziekenhuis Lelystad open kan houden.”
Zijn jullie ook blij met de zorg die in Lelystad geleverd wordt?
„Het is geen volledig ziekenhuis, dat is duidelijk. Maar sinds 1 maart is er al wel weer een uitbreiding geweest en er is aangekondigd dat er ook kortdurende opnames na een operatie kunnen plaatsvinden. Daar zijn we al heel blij mee, al hopen we als huisartsen uiteraard net als de bevolking op uitbreiding in de toekomst.”
Hebben jullie er als huisartsen zicht op of die uitbreiding er komt?
„Nee, dat weet ik niet.”
Hoe ernstig is de situatie? Uw collega Paul Kemps heeft daar harde uitspraken over gedaan. Die zei: „Er vallen doden.” Onderstreept u dat?
„Ik ben iets milder in mijn uitspraken. Als er calamiteiten plaatsvinden, is het moeilijk aan te tonen of het komt door de sluiting van het ziekenhuis. Maar iedereen kan zich voorstellen dat een langere reistijd bij een acute situatie heel gevaarlijk kan zijn. We hebben gelukkig goede ambulancezorg, maar in een ambulance-auto is niet alle zorg voorhanden en dan scheelt het of je een kwartier moet rijden of drie kwartier.”
Maakt u in uw praktijk zaken mee die zorgwekkend zijn?
„Persoonlijk heb ik nog geen voorbeelden van calamiteiten die door de huidige situatie mis hadden kunnen lopen. En ik hoop natuurlijk ook niet dat dit gaat gebeuren.”
Terug naar de polikliniek. Wat is precies de rol van de huisartsen daarin?
„Wij hebben een bestuurlijke rol als aandeelhouder, zonder financiële bemoeienis. Dat is tien jaar geleden ontstaan omdat er toen twee poliklinieken dreigden te komen in Dronten: één van St Jansdal en één van de MC Zuiderzee. Twee concurrerende ziekenhuizen in zo’n relatief kleine gemeente vonden wij geen gewenste situatie, dus toen hebben wij de twee partijen samengebracht. Dat is gelukt.”
Hoe staat die polikliniek er na tien jaar voor?
„We waren indertijd al heel blij toen de polikliniek geopend werd. In tien jaar is er een heel mooie en uitgebreide polikliniek opgezet, die voor de bewoners van de gemeente Dronten echt heel waardevol is. Het is ziekenhuiszorg dichtbij huis.”
Het faillissement van de MC Groep heeft daar niets aan veranderd?
„Inderdaad. In het begin hadden we nog twee receptionistes, maar dat is al snel veranderd. De mensen die werken in de polikliniek, werkten al jaren heel goed samen. Die hebben de Polikliniek Dronten altijd als hùn ‘bedrijf’ gezien en niet als twee losse onderdelen.”
St Jansdal
- Zie het dossier 'St Jansdal' van DeDrontenaar.nl.
- Zie het dossier 'MC IJsselmeerziekenhuizen' van DeDrontenaar.nl.