DRONTEN – Aan de emotionele verwerking zijn ze nog niet toegekomen. Sinds Aphrodite’s Thermen op 8 mei voor tweederde door een grote brand werd verwoest staan Nicoline en Rob van Kemenade alleen maar in de regelstand. Zo’n honderd kinderen krijgen alweer zwemles, de schoonheidssalon is open, de sloop van het beschadigde deel loopt en het voorbereiden van de herbouw is in volle gang. Hoewel, boos zijn ze wel. De oorzaak van de brand had, wat hen betreft, tijdens de technische keuring van een paar maanden eerder, moeten zijn gevonden.
Pyrofoor heet die oorzaak van de vlammenzee in het bedrijf aan de Oude Dronterweg, vlakbij de Wisentcamping. „We hadden er nog nooit van gehoord en met ons veel andere mensen niet”, vertelt Rob van Kemenade.
„Een kachel in het saunagedeelte stond op een warmtewerende plaat die ervoor zorgt dat het onderliggende hout niet te heet wordt. Zo’n plaat is vastgeschroefd en die schroeven geleiden warmte. In de loop van de tijd verandert daardoor de celstructuur van het hout. Het wordt net papier en een zuchtje zuurstof is genoeg. Dan vliegt het in brand”, legt hij uit.
Rook
Heel wat schoorsteenbranden en branden met kachels hebben pyrofoor als oorzaak, zo hoorden ze later. Nicoline stond, net na zes uur, te koken toen een personeelslid haar belde. „Die zag heel veel rook boven ons bedrijf. We waren er eerder dan de politie en brandweer.”
Veel doen konden ze niet. „Rob heeft alleen de hoofd-gaskraan nog dicht kunnen draaien. Daarna is je vraag alleen maar of iedereen veilig is. We hebben zoveel geluk gehad dat de middaggasten net weg waren. Vanaf zeven uur komen de avondgasten weer. Er was dus niemand in het gebouw.”
Ja, dan ben je boos
De wellness, de sauna’s, het zwembad, het is allemaal verloren gegaan. „In oktober hebben we een uitgebreide technische keuring gehad. Alles was goed, op een paar kleine dingetjes na. Als je dan achteraf hoort wat de oorzaak van de brand is en dat dit vaker gebeurt, ja, dan ben je boos”, meldt Rob.
22 jaar was Aphrodite’s Thermen in bedrijf en samen bouwde het stel een bloeiend centrum op. In anderhalf uur tijd brandde het voor het grootste deel af.
Kinderen moesten huilen
Klanten kwamen kijken, kinderen brachten tekeningen. „Het was in de meivakantie en ik kreeg berichtjes uit het buitenland dat kinderen moesten huilen toen ze het hoorden. Die kregen hier zwemles. Het is fijn om te merken dat je gewaardeerd wordt, dat er medeleven is.”
Binnen de kortste keren konden ze de lessen weer oppakken. „De Koploper in Lelystad heeft alles gedaan om ons te helpen. Dat is heel bijzonder. Wij staan nu naast hen zwemles te geven.”
Verzekeringszaak
Hoeveel de schade al met al bedraagt, het echtpaar heeft nog geen idee. „Het is een verzekeringszaak. Dat is snel opgepakt en je wordt goed begeleid.”
Nu zijn de twee vooral druk met de bouwplannen. Nicoline rekent er op dat het wel een jaar duurt voordat alles weer opgebouwd is. Rob vindt dat het vlotter kan. „Als het met de tekeningen en de vergunningen snel gaat reken ik op januari. En dan moet het mooier zijn dan het was.”
Buitenbad
Zo snel mogelijk hopen ze alvast een buitenbad met tijdelijke verwarmde overkapping te realiseren, zodat alle zwemlessen weer in Dronten gegeven kunnen gaan worden. „Er zijn toch genoeg mensen die niet gemakkelijk naar De Koploper kunnen met hun kinderen. Dus we hopen dat dat snel geregeld is.”
Een ding weten ze zeker. Rondom alle kachels komt voortaan alleen maar steen en beton. „Dit willen we niet nog een keer meemaken!”