DRONTEN - Moet er een gedifferentieerd afvaltarief komen? Dat is één van de vragen die DeDrontenaar.nl voorlegt aan de lezers in onze zomerenquête. In de gemeenteraad is de helft van de fracties vóór betalen per kilo restafval.
,,Wie veel restafval heeft betaalt meer, wie weinig heeft betaalt minder”, zo luidt de stelling die wij onze lezers voorleggen in de zomerenquête. Vorig jaar sprak de politiek in Dronten zich in de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen over dezelfde stelling uit. GroenLinks, ChristenUnie, CDA en D66 waren het ermee eens en slechts één partij was het ermee oneens: de SP.
Belastingdruk
Het idee voor de zogenaamde ‘diftar’ stond voor het eerst op de agenda in 2016. Uit onderzoek van het college van B en W bleek toen dat het gedifferentieerde tarief voor het milieu èn voor de belastingdruk van de inwoners het beste is.
CDA, VVD en Leefbaar Dronten besloten op dat moment om een beslissing over dat gedifferentieerde tarief voor zich uit te schuiven. De toenmalige oppositiepartijen wilden wel zo snel mogelijk overstappen op een systeem, waarbij de burger betaalt voor de hoeveelheid aangeleverde restafval. De ondergrondse restafvalcontainers in de gemeente Dronten kunnen eenvoudig worden aangepast voor zo’n systeem.
Gezien de verkiezingsbeloften van veel partijen, komt het onderwerp de komende raadsperiode ongetwijfeld opnieuw op de agenda. Daarom vragen wij u in onze zomerenquête: hoe denkt u erover?
Zomerenquête DeDrontenaar.nl
Verkiezingsbeloften:
Wie veel restafval heeft betaalt meer, wie weinig heeft betaalt minder.
GroenLinks - helemaal eens
Wie zijn afval goed scheidt, mag minder gemeentelijke belasting betalen. Bovenop een laag basistarief wordt per kilo restafval een extra bedrag gerekend, met een vrijstelling van de eerste 100 kilo. Goed gedrag mag beloond worden!
ChristenUnie - helemaal eens
‘De vervuiler betaalt’ is een mooi principe. Daarbij moet wel rekening worden gehouden met de grootte van een huishouding. Ook huishoudens die door bijvoorbeeld medische bijzonderheden extra afval hebben willen we niet extra belasten.
CDA - eens
Het principe ‘de vervuiler betaalt’ is een effectieve methode om restafval terug te brengen, blijkt uit onderzoek. In Dronten zijn we al jaren goed op weg met het scheiden van afval. Toch wordt de landelijke norm nog niet gehaald.
D66 - eens
D66 is voorstander van de vervuiler betaalt. In de raad is echter afgesproken eerst de ervaringen van het scheiden van afval via de ondergrondse containers af te wachten.
Leefbaar Dronten - neutraal
Leefbaar Dronten vindt de tarieven voor afvalinzameling passend. Via de nieuwe ondergrondse containers kan men restafval naar eigen inzicht en behoefte afleveren. Extra kosten berekenen is in Dronten vooralsnog niet noodzakelijk.
PvdA - neutraal
De vervuiler betaalt, dat klinkt goed. Er kleven ook gevaren aan. Waarom betalen als het gratis kan in het bos?. Het vereist sociaal gedrag en solidariteit van iedereen in de gemeente. Zwerfvuil ligt op de loer. Mensen met minder inkomen dan 120% van het minimum loon moeten iets gecompenseerd worden.
VVD - neutraal
Niemand gooit graag iets weg en veel inwoners van de gemeente Dronten scheiden hun afval al goed. De VVD steunt daarom de verlaging van de afvalstoffenheffing. Dat is goed voor milieu én portemonnee. Verschil in tarieven is hiermee nu niet nodig.
SP - oneens
Als je door omstandigheden toevallig wat meer afval hebt dan anderen, zou je daar niet voor beboet moeten worden. Moeten betalen voor restafval werkt zwerfafval en ongelijkheid in de hand. Wat de SP betreft dus geen optie.